onsdag 23. november 2016

Eventyret i Gambia River.


Da har vi ankret opp utenfor Mindelo, Kapp Verde og sjømannstilværelsen er nå straks slutt for denne gang, internett-tilgangen i Gambia River har vært veldig beskjeden og dette har vært grunnen til litt få innlegg. Vi fikk omsider vite at Trump har blitt president, da vi besøkte en liten landsby i en av sideelvene i Gambia. Akkurat her vi er nå er tilholdssted for seilere som skal over til Karibien. En utrolig bra havn med flotte fasiliteter, en utrolig stor kontrast fra Gambias (Lamin Logde) som etter omtalen var en liten seilerhavn driftet av en tysker. Da vi kom dit så det ut som en spøkelseshavn tatt rett ut av Pirates of the Caribbean. Så vi er veldig fornøyde her vi er nå, med litt mer luksus, som do, dusj og internett-tilgang. Vi er litt småfrysene her vi sitter, da vi kommer rett fra Gambias hete hvor vi ofte hadde opptil 38 grader nede i båten, og gradestokken steg til 29 i vannet.

(Lamin Logde) 

Seilasen fra Gambia - Kapp Verde, ble et krevende hav-kryss med mye sjøsyke store deler av veien. Vi fikk matet fiskene store deler av veien, og titt og ofte fikk vi besøk av flyvefiskene ombord i båten. Jeg klarte faktisk å bli truffet av en midt i magen. Så det er som dere skjønner utrolig godt å sette beina på fast grunn igjen.
Når det gjelder turen opp Gambia-elva, skal det sies at dette var en utrolig opplevelse som bydde på et utrolig eventyr. Hver dag kom vi opp i utrolige mange rare og spennende opplevelser. De første dagene beveget vi oss oppover en sideelv som heter Bintang, vårt første møte var et yrende fugleliv og at vi ble bordet av en båt med Gambiansk milits iført store gule redningsvester og AK-47er. Her klarte jeg å tulle det litt til med høy GOPRO-føring, og jeg måtte snakke meg ut av at jeg ikke var Spion, men kun turist som skulle se på fugler, flodhester og andre ville dyr oppover elva. Det gikk omsider fint, og båten turet videre, mens mannen bak mitraljøsen roper “I don´t trust you Filip, you´re a Spy” 


Videre oppover ble det også en spennende utfordring med de ulike fiskenettene som vi måtte komme oss forbi og på kveldstid var alle sandfluene og andre bugs en krevende affære. Myggnett og den lille oppladbare viften jeg fikk kjøpt fra en jalla-forhandler på Las Palmas ble avgjørende. 
Vi møtte stadig ulike fiskere i sine kanoer utskåret av store trær, herfra hadde vi utømmelig god tilgang på masse flott fersk fisk. Fisk som Catfish, Ladyfish, Captainfish, masse nydelig middagsfisk som gikk rett på stekepannen.
Vi besøkte også ofte små landsbyer, som vi kunne skimte fra båten. Det var ikke sjeldent at vi har måttet inn å besøke landsbyens høvding hvor vi fikk hans velsignelse og vi fikk litt forklaring på ulike dyrespor vi hadde tatt bilder av på veien dit. Vi fikk svar på at vi hadde tatt bilder av noen spor av hyener og ulike fugler.

Vi beveget oss senere oppover hovedåren i Gambias elv, mot øyer som Elephant Island, Papa Island, og vi snudde nedover mot Banjul igjen like før vi nådde øyen Bamboo Island, i disse områdene fikk vi til vår store overraskelse spotte store flodhester på fem meters avstand fra båten. Vi besøkte også på vei ned til Banjul, James Island. Elva i Gambia har en trist historie, hvor slavedrift hadde sitt store fotfeste. Utallige mennesker har blitt fraktet ned denne elva, og shippet over til Statene under kolonitiden. James Island, var på 1600- og 1700 tallet et senter for den europeisk okkupasjons- og slavehandel. Øya er en liten øy i elva, som har vært tilholdssted for både slavehandlere, pirater, og kolonimakter opp igjennom. Øyas plassering gjorde at man kunne ha full kontroll over handelen som foregikk nedover elven. 

Gambia var en varm, spennende, historisk og fantastisk naturopplevelse. Nå blir det noen dager på Kapp Verde, før turen går hjemover til det gode Fedrelandet Norge. Samtidig som jeg på veien hjem hopper innom en liten tur for å hilse på noen venner i Barcelona. Jeg vil takke for et fantastisk opphold ombord i Nebukadnesar, og ønsker kapteinen gode vinder over Atlanteren, og videre på ferden. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar